Houskové knedlíky jednoduché jako facka

3-knedlik

Když nemám čas se „přehrabovat“ na svém webu, jak něco ukuchtit, musím si vymyslet recept nový. Ptáte se proč nový? Vařím tak málo, že si nemám možnost recepty ani zapamatovat.Ingredientce

1 hrnek hrubé mouky,
1 hrnek polohrubé mouky,
špetice (velká špetka) soli
1 hrnek vlažné vody
3 staré rohlíky nakrájené na kostičky
¼ lžičky cukru
¾ kostky kvasnic

Nejdříve vyřešíme staré rohlíky. Jestli přistupujete k vaření na poslední chvíli a nemáte staré žemle, protože z mrazáku vytahujete jen pro okamžitou potřebu, pak se vám následující způsob bude hodit.
Rohlíky necháme rozmrazit – povolit při pokojové teplotě asi 20 minut. Mezitím nažhavíme troubu na 180 °C. Rohlíky nakrájíme na kostičky a na plechu je v troubě necháme vysušit. Záleží na vašem zařízení, ale řekla bych, že 10 minut na horkovzduchu bohatě stačí.

Mouku se solí zamícháme ve vysoké míse, přidáme kostičky housky, zalijeme vodou, v níž jsme nechali vzejít droždí a těsto zamícháme. Pokud by bylo řídké, dosypeme mouku.

1-knedlík

Než se ohřeje voda k bodu varu, první knedlík je už na utěrce lehce nakynutý. Každou šišku vaříme zvlášť, aby se ve vařící vodě mohl krásně 2 x 14 minut roztahovat, nabývat na objemu a sílit!.

2-knedlik

Zkušenost jsem převzala z letité kuchařky paní Břízové, která okomentovala i chyby, které se při vaření dopouštíme.

MSF

P.S. Odpověď, proč vařím málo. Dávno je tomu, co můj muž (Tom) prohlásil: “Nemám ženu na vaření.” Dnes byla procházka Prachovskými skalami (2,5 hod) a posilovna (2 hodin). Uznáte, že na vaření mnoho času nezbylo (byly tzv. ohlídance.)

P.S. 2 – Za prvního Milana to neplatilo. Za každý rok manželství zaplatil jedním kilem tělesné hmotnosti, a to absolvoval i odtučňovák v kolektivu 33 žen.

Příspěvek byl publikován v rubrice Něco na chuť. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Houskové knedlíky jednoduché jako facka

  1. JANOVA napsal:

    Gombí,už od svých studií jsem zasažena metodou kritické cesty. Odkaz zde: http://cs.wikipedia.org…%A1_cesta
    Knedlíky v tomto případě jsem vařila ke slepici na paprice. Než jsem uvařila slepici (1,5 hod. v tlak. hrnci) měla jsem knedlíky, zavářku do polévky a omáčku. Dokonce jsem stihla průběžně odmývat nádobí.
    Pokud budu vařit tímto způsobem knedlíky, abych je připravila s vejcem, určitě se to nevyplatí.
    Znám jedinou kuchařku, v níž jsou uvedeny detailní postupy – čili krok za krokem. Napsala ji má přítelkyně, spisovatelka Jarmila Mandžuková a jmenuje se Nedělní oběd za 60 minut.
    nakladatelství TeMi CZ v roce 2007.
    MSF

  2. JANOVA napsal:

    Gombí,díky za názor. Já mám do řetězce daleko, ale ty rohlíky v mrazáku mám, protože je to lepší, než pojídat staré pečivo.
    Ani v sobotu, kdy jsem tzv. vyvařovala, jsem neměla pocit, že bychom s Tomem na sebe neměli čas.
    MSF

  3. Gomba napsal:

    tak na tohlebych se mohl tak leda vykašlat a moje drahá rovněž … za tu dobu jsme z nejbližšího super/hyper 2 až 3x zpátky a máme tak více času na sebe 😉
    ***
    PS: koupené knedlíky jsou v kvalitě slušné, ten čas za to nestojí a housky v mrazáku nemáme … nač taky :)))

Napsat komentář: JANOVA Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *