Níže uvedený recept přivezlsyn z anglické restaurace, v níž myje nádobí ke své spokojenosti a ke spokojenosti majitelů. Přesné váhové jednotky jsem z něho nedostala, ale přibližnou představu o množství jsem si udělala. Předesílám, že jídlo není vhodné pro slabší žlučníky.
Suroviny:
3/4 kg syrových brambor nakrájených na tenká kolečka,
2 šlehačky na šlehání,
1 stroužek rozetřeného česneku,
sůl,
pepř,
1/2 nastrouhaného muškátového oříšku,
15 dkg strouhaného sýru.
Šlehačky ohřejeme na mírném ohni k bodu varu a stáhneme, přidáme sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek, zamícháme a přidáme brambory tak, aby byly „ošetřeny“ šlehačkovým potěšením.
Přendáme do zapékací mísy a ve středně vyhřáté troubě pečeme 40-50 minut. Před dopečením zasypeme sýrem a necháme zrůžovět. Podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo.
Rada:
pokud je pro vás šlehačka ke šlehání nestravitelná, myslím si, že se nic nezkazí, když použijeme méně tučnou, nebo dokonce když použijeme jen jednu a naředíme ji vodou.
MSF, na synovi je vidět, že pracuje tzv. u jídla, neboť vypadá skvěle.
Tak do toho půjdu asi zítra místo mamčiny svíčkové. Mňam…