Domácí sekaná s moravskou bramborovou kaší

aneb Inspirace bratry Čapkovými a vzpomínkami z dětství

domácí sekaná 1

Nedávno vyšel v novinách článek Jak se vařilo u Čapků, když se scházeli muži na kus řeči a býval přítomen též president Masaryk. Ingredience:

500 g mletého masa; poměr vepřového a hovězího neuvádím, každý nechť si použije svůj,
1 středně velká cibule,
6 stroužků česneku,
2 namočené rohlíky,
2 lžíce hladké mouky,
2 syrová vejce,
3 vařená vejce natvrdo,
sůl podle zvyklostí,
1 lžička majoránky, možno nahradit bazalkou,
½ lžičky mletého bílého pepře,
2 špetky muškátového květu.

K mletému masu přidáme rozmočené a rozmixované rohlíky, cibuli a česnek nastrouhané najemno, syrová vejce, sůl, koření a mouku; dobře promícháme. Pokud se těsto řídké, přidáme ještě mouku (zásadně nezpevňuji strouhankou, protože se mi šiška vždycky rozevřela).
Pekáček vymažeme tukem a polovinu masové hmoty rozetřeme do vyšší vrstvy, do níž za sebou položíme natvrdo vařená vejce a navršíme zbylou hmotu. Důkladně rukama vyhladíme a vytvarujeme.

domácí sekaná 3

V předehřáté troubě na 160 stupňů pečeme asi 90 minut, z toho 60 minut pod pokličkou. Nezapomínáme alespoň jednou podlít horkou vodou. V poslední fázi tepelné úpravy odstraníme pokličku a upečeme hnědou kůrčičku.

Moravská bramborová kaše
Bramborová kaše babičky Marie byla vždycky tak dobrá, že jsem se mohla utlouct.
500 gramů brambor,
1 střední cibule,
1 lžíce oleje nebo sádla,
1,5 dcl mléka.

Než se uvaří brambory se solí a kmínem doměka, připravíme si cibulku. Nadrobno nakrájenou cibuli restujeme v kastrůlku tak dlouho, až má lehce tmavohnědou barvu.

domácí sekaná -cibulka

Pak přilijeme mléko a necháme zahřát. Do slitých brambor nalijeme cibulku s mlékem a vymícháme dohladka.

Sekanou nakrájíme na hrubší plátky a servírujeme s bramborovou kaší.

MSF

Příspěvek byl publikován v rubrice Něco na chuť. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Domácí sekaná s moravskou bramborovou kaší

  1. JANOVA napsal:

    Gombí,nebyla jsem si jista, zdali by si to někdo dal.
    A když jsem četla v tom článku například o slepici s křenovou omáčkou, slzela jsem. Slepici mám, ale strouhat křen se mi nechce, ale určitě se překonám.
    MSF

  2. Gomba napsal:

    a dobrou chuť 🙂

Napsat komentář: Gomba Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *