Astma

Měl stále větší zlost.Více než dvě hodiny seděl v čekárně plicního oddělení na rozvrzané židli s koženkovým polstrováním s rukama pevně sepjatýma a očima zabodnutými do jednoho místa v podlaze a přemýšlel, proč zrovna ON, sportovec tělem a duší musel ke všem předešlým chorobám dostat astma. ON, který celý život sportoval, díla udělal za tři chlapy a ještě teď má na prahu důchodu tolik denní práce, že ji ani všechnu nestihne, tady sedí a mrhá drahocenným časem.
Přesto seděl tiše a čekal odevzdaně. Uvědomil, že mu žádné protesty k organizaci práce středního personálu nepomohou, ba naopak uškodí. Odborných specialistů je žalostně málo v poměru nemocných, protože se nepředpokládalo, že by se po dlouholetém plošném očkování proti TBC, mohla nemoc plíživě vracet prostřednictvím globálního přesouvání lidí. Ale to nikdo ze zodpovědných nevěděl, že více než tubera bude lidi trápit astma?
O své chorobě sečetl všechno, co našel na internetu v době, kdy celé dny nespal, protože svíravý kašel mu nedovolil ležet a ani na malý okamžik zavřít oči a spát. Byly to jeho nejstrašnější dny a byl přesvědčen, že tehdy si sáhl na dno sil. Ví, že už NIKDY NICi tak bolestivého nechce zažít.
Ale proč sakra musel přijít na spirometr před devátou, když na řadu k lékaři se dostane bůhví kdy, mu žádná sestra nevysvětlí. A to mu ještě dvakrát volali z práce, jestli stihne dojednanou schůzku s klientem. Doprčic, jak to má vědět, kdy na něj dojde řada a doktor zavolá jeho jméno.
Pokašlával od prvního okamžiku, kdy vešel do čekárny. Špatně větraná nízká místnost byla zaplavena pižmem a potem starých lidí nedbajících na denní hygienu. Dílem z pohodlnosti a dílem z toho, že staré obézní ženy nemají motivaci se líbit a muži zdědkovateli. Možná, se jejich ženy snaží přimět k nápravě, ale jeho nikdo do mytí honit nemusí. Odjakživa se mu oškliví špína všeho druhu a nechce, aby jeho žena kolem něj chodila s kapesníkem na nose nebo si myslela, že je čuně. Však mu stále opakuje, že nejhorší jsou páchnoucí neupravení kmeti ve starých obnošených hadrech. Ani nespočítá kolikrát se jí snažil vysvětlit, že ty které považuje za nejhorší, jsou nejpohodlnější.
Ručičky se blíží k jedenácté. V čekárně zůstal sám s jedním zoufalcem, kterého mobilem honili stejně jako jeho. Konečně se otevřou dveře ordinace a slyší své příjmení. Odborná konzultace byla krátká; výsledky měření plicní dostatečnosti dopadly více než skvěle, a to díky delšímu pobytu u moře, kdy denně plaval téměř dvě hodiny, odpočíval a nasával sluneční paprsky všemi póry svého vytrénovaného těla. Přestože léky na svou nemoc bude brát do konce života, ví, že se nesmí poddat. Bude s ní bojovat a držet pevně za flígr, aby se nerozcapovala více, než by unesl.

MSF a držte své nemoci na uzdě!

Příspěvek byl publikován v rubrice Skorky a povídky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: Astma

  1. Mod. napsal:

    Astma je ještě docela dobrý:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *