Óda na pecek, pánvičku a bramboráky

pecekPo velké plynové blamáži, nám bylo jasné, že může nastat totéž v elektřině. Pokud by se o náš nedostatek přímo nezasloužil dodavatel, může přijít podobný orkán jako Kyrill a jsme namydlení. V plně elektrifikovaném domě bez životodárné energie se žije více než svízelně.

Pecek
Tomovi se podařil vynikající kauf. Na Aukru vydražil za třetinovou prodejní maloobchodní cenu úplně nový a nepoužitý pecek, kterým budeme vytápět dílnu a garáž a občas na něm něco speciálního uvařím, protože na sklokeramickou desku nelze použít starou litinovou pánev, svítkovníky nebo jedinečný lívanečník. Za instalaci kamínek jsem slíbila jsem Tomovi bramboráky na litinové pánvi. Vedla jsem řeči v duchu – slíbené platí 100 let, ale nepochodila jsem.

Pánvička
S nákupem chalupy jsme získali starou litinovo-smaltovanou pánvičku, která usmaží bramborák jako v dobách mého mládí. Abych u smažení neseděla dlouho, vypomohla jsem si současnou moderní pánví.

Bramboráky s uzeným a pórkem

750 g jemně nastrouhaných syrových brambor,
200 g uzeného masa nakrájeného na kostičky,
1 lžíce bílého jogurtu (brambory nezhnědnou),
½ lžičky soli,
3 rozetřené stroužky česneku,
1 lžička majoránky,
1 lžička mletého kmínu,
3 lžíce nakrájeného pórku,
1 vejce,
3 lžíce hladké mouky.

Z brambor slijeme přebytečnou tekutinu a přidáme všechny suroviny. Umícháme polotuhé těsto a smažíme na sádle dozlatova. Zapíjíme pivem, nasáváme vůni dřeva a tetelíme se blahem u kamen s tím, že kalorická bomba nám jednou za čas neuškodí.

MSF

Moravsko-český slovník:
pecek – kamínka

Příspěvek byl publikován v rubrice Něco na chuť. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Óda na pecek, pánvičku a bramboráky

  1. Vnučka napsal:

    Pecek mne taky neuvěřitelně nadchl 🙂 Koukám podle receptů, že u Novotnej se urodilo uzenýho, dávají ho do všeho 🙂 tedy kromě makovníku :))

  2. JAVONA napsal:

    ad VIKI)pocházím ze severní Moravy. V naší rodině se prolínalo ostravské nářečí s lašským. Vždycky jsme doma a chatě topili v pecku. Je to odvozeno od slova pec – kachlová kamna, která byla větší. Tudíž topidlo, které bylo menší je-bylo pecek.
    Pécek je uveden i ve Slovníku valašského nářečí – malá pec, kamínka.
    Moje babička Marie vařila na šporheltu, ale otec se staral a přikládal do pecku.
    MSF

  3. VIKI napsal:

    ad JANOVA)hele, marně jsem přemýšlela, kde jsi přišla k výrazu “pecek”. U nás by se tomuhle říkalo “šporáček”.MSF

Napsat komentář: Vnučka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *