Švestkový kynutý koláč

koláč švestkovýZanedlouho vypukne naplno švestková sezóna. Někdo už založil kvas, aby vypálil čisťúčků, halúzkovů, valašský penicilin či jak se naší slivovici říká. Ale nejen tekutým zlatem je živ člověk.
Možná přijde na chuť i tento švestkový koláč.

Ingredience:
300 g hladké mouky,
300 g polohrubé mouky,
4 žloutky,
125 g rozpuštěného másla, kdo nemůže nahradí rostlinným tukem.

Kvásek:
3 dcl vlahého mléka,
2 lžíce krupicového cukru,
2 lžíce polohrubé mouky,
80 % kvasnic z jedné kostky (celé droždí je v hotovém koláči velmi výrazné).

Ovoce podle chuti a sezónních možností.

Necháme vzejít kvásek, který spojíme s moukou, tukem a žloutky. Rychlými láskyplnými pohyby uhněteme těsto, posypeme hladkou moukou a pod čistou utěrkou necháme kynout. Naplníme koláčové formy těstem, poklademe ovocem řezem nahoru, posypeme drobenkou a pečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení pokapeme rozpuštěným máslem s lžíci rumu.
====

Základem tohoto postupu byl recept na jičínský festivalový koláč, ovšem ten můj je mu stále na hony vzdálen, ačkoli se pravidelně snažím.
Co bylo pro mě objevné:
– do kvásku se přidává mouka,
– ovoce se klade řezem nahoru,
– 4 žloutky (!!!).

Co s bílky – dvakrát jsem upekla kokosové pusinky, ale byly tak sladké, že po pěti kouscích byl člověk přeslazený na celý týden.

MSF

Příspěvek byl publikován v rubrice Něco na chuť. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: Švestkový kynutý koláč

  1. VIKI napsal:

    ad JANOVA)teďka to čtu. Jasně – myslela jsem roZpoznat, někde se mi to Z vytratilo nebo co…

  2. VIKI napsal:

    ad JANOVA)takže kousky hrušky?Nemohla jsem to ropoznat a říkala jsem si,že nějak zvláštně tvaruješ těsto.Jo, stran posypky!!!Po 20 letech domácí kuchařské praxe dostala jsem recept od profesionální kuchařky na posypku. Zásadně ji dělat z HRUBÉ MOUKY! Samozřejmě + tuk a cukr. Posypka se nerozpeče,je báječně křupavá (pozor, nepřehnat to s vypečením),drží svůj tvar a kromě chuťových má i svou estetickou hodnotu.Doporučuji.Jo, s tím fotografováním.Zřejmě bych to měla vyzkoušet,protože se svými 4 chlapy v chalupě(tedy dřív,teď už to tak není), není možné hotové koláče zaznamenat na fotku.Tak pohotový a rychlý fotograf nejsem.

  3. JANOVA napsal:

    Ad Obyčejná ženská)To mě teda potěšilo, ale musím konstatovat, že koláče před upečením vypadají lépe než PO, a proto se tyto výrobky fotí zasyrova. Jak se posypka rozpeče, ovoce pustí šťávu, už to není ono.
    MSF

  4. Obycejna zenska napsal:

    Vypada to dobre,ted jsme tu meli vystavu domacich vyrobku, vypestku, veci doma pecenych, fotek, obrazku atd. Jiste by ten tvuj kolac ziskal nejakou odmenu, nikdo nic podobneho nevystavoval. ;o)

  5. JANOVA napsal:

    koláč na fotografiije ještě ozdoben kousky hrušky.

Napsat komentář: VIKI Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *