Číňané dali lidstvuhedvábí, knihtisk, magnetickou střelku, papír, porcelán, střelný prach a dále bych zde zařadila čínské nudle a čínskou kuchyni vůbec. A v těchto dnech přinesli lidstvu revoluční způsob zbavení slupek vařených brambor.
Na krátkém videu byl záznam z čínské kuchyně, v níž dvě mladé ženy uvařily v rendlíku jeden velký brambor, poté ho zchladily ve studené vodě s kousky ledu, nařízly slupku a obratným pohybem prstů vysvobodily žlutý kobzol z jeho župánku.
Byla jsem velmi nedočkavá, než jsem přistoupila k pokusu, na jehož základě jsem očekávala chutnou a zdravou krmi doplněnou tvarohem a podmáslím. I bez Číňanů víme, že brambory vařené ve slupce si zachovávají velké množství vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek.
Problém jsem viděla pouze v tom, že jsem nechtěla vařit pouze jeden, ale brambory pro dva lidi. (Záměrně množství neudávám.)
Rané brambory
Nežli popíšu svůj výsledek, považuji za nutné si ujednotit alespoň představu, jak takový časný brambor vypadá. Předpokládejme, že jsme ho zrovna vykopali ze země. Ti, kdož jsou nad věcí, ho vydrbou kartáčkem, uvaří ve slupce a sní. Lidem, kterým vadí i tento přírodní obal plodu, vezmou ostrý nožík a brambory oškrábou a určitě si všimnou, že pod první slupkou je ještě jedna blána, která dělá z nich dělá delikatesu.
Brambory na uskladnění
Plody země na zimní uskladnění se v současné době sklízejí za pomoci speciálních kombajnů, ale za mých mladých let to byl úkol středoškoláků. Byla to příjemná aktivita na zdravém vzduchu se spoustou legrace a za trochu peněz. Ale brambory mají svůj obal více tuhý, a proto se před tepelnou úpravou škrábou speciální škrabkou nebo nožíkem.
Vaření ve slupce
K přípravě bramborového salátu musíme použít brambory vařené ve slupce. Používala jsem osvědčený způsob – uvařit doměkka, slít vodu, přesypat na plech a ten šoupnout na okenní parapet a nechat zčásti vychladnout. V zimním období bylo chlazení záležitost maximálně na 12-15 minut. Poté jsem se zaklesla u linky a dlouho loupala; často jsem si musela chladit prsty a zbavovat je zasychajících bramborových nánosů.
Výsledek pokusu
Postupovala jsem stejně jako dívky na videu, jen s tím rozdílem, že do studené vody jsem vložila všechny brambory najednou. Krátce nato, jsem jeden vytáhla, provedla krouživým pohybem obřízku středem a snažila jsem získat dvě neporušené poloviny slupky. Nezadařilo se. Potom následovaly další a další pokusy, až byly všechny brambory dočista nahaté.
Závěr
1. brambory se musejí chladit postupně, čím déle jsou namočeny ve studené vodě, tím je loupání pracnější.
2. Asi mají speciální nožík nebo se musí obřízka provést velmi zlehka. Čím více se nožík zařeže do masa brambory, tím více jí stáhneme; nemají rovný povrch a jsou takové orýpané:
3. Stejnoměrné a soudržné dvě poloviny slupky se mi nepodařilo vytvořit ani jednou:
4. Ale přesto byla večeře výborná.
MSF, částečně nás zachránily Američanky, o nichž se tvrdí, že vařit neumí; daly světu americké brambory a problém slupek vyřešily navždy.
Ano ano, nojo, naříznuto to je před vařením 🙂 🙂 🙂
Jarmilko, ono ve skutečnosti v těch bramborách zas až tolik cenných látek opravdu není… já vím, říká se to, ale opravdu bych od nich nic moc neočekávala 🙂
Marku,princip vaření brambor ve slupce je ten, že uvnitř slupky se drží teplo a nevyvařují se cenné látky. Když nařízneš brambor před vařením, můžeš ho zrovna oškrábat.
Díky za názor a MSF
Chybne prevedeny pokusPozri si video este raz a mozno zistis, kde si spravila chybu. Zemiek sa musi narezat pred varenim a nie az po ponoreni do studenej vody. Mozno ti to potom uz vyjde…..
http://n-joy.cz…/41ywqq6i67aqwqio
Moje zkušenosti:+ 1. brambory nebyly studené, ale akorát k jídlu,
+ 2. neměla jsem popálené a opatlané prsty;
– 1. oďobané brambory.
Pokud bych mohla shrnout naše zkušenosti – objev se možná koná Číně, ale u nás se neuchytí, protože nám vyhovuje osvědčená metoda se všemi "necnostmi", ale která navozuje neopakovatelný rituál brambor na loupačku.
MSF
Mne to naprosto nadchlo v tom kolujícím filmku 🙂 ale my je povětšině jíme v teplým stavu, takže šokově je chladit – bramboru po bramboře – a pak to znovu ohřívat… to asi zůstanu u pálících prstů a v ruce se rozpadající klasiky 🙂
vyzkoušel jsem,je to rychlé, ale jinak nic moc. kousků slupky bylo hodně…
hned dnes to vyzkouším a dám pak vědět…
nevyzkoušímzůstávám u tradičního loupání brambor … proč? sám nevím … tenhle nápad nezaujal 🙁
Prosba,až vyzkoušíte uvedený "revoluční" postup, prosím, dejte vědět. Možná se kolektivně dobereme nějakého lepšího výsledku.
MSF